maandag 29 oktober 2012

Dipsaus van groene spliterwten en walnoten

Gisteren weer eens erwtensoep gemaakt en achterop de verpakking van de spliterwten zag ik een recept staan voor een dipsaus van groene spliterwten met walnoten. Geen idee hoe het zal smaken maar ik kon het toch niet laten het recept te maken en het resultaat mag er zijn. Ik heb het recept wel wat aangepast omdat de dipsaus anders teveel en te droog is.
U heeft nodig voor 4 personen:
75 gram groene spliterwten (goed afgespoeld in een vergiet onder koud water)
20 gram grof gehakte walnoten (10 tot 14 noten)
100 gram kwark (verse kaas) of Griekse yoghurt
2 teentjes knoflook
2 fijngehakte lenteuitjes (of 2 sjalotjes in 2 gesneden)
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
Spoel de spliterwten en doe deze in een pan. Giet water in de pan zodat uw spliterwten onder water staan. (het water moet 5 centimeter boven de spliterwten staan). Kook de erwten gedurende 25 minuten op een laag vuurtje en roer af en toe door de spliterwten. (Let op dat ze niet aanbranden). Na de kooktijd zullen de spliterwten al het vocht opgenomen hebben. Is dit niet het geval giet de spliterwten dan in een vergiet en laat ze uitlekken. Laat de spliterwten afkoelen en pureer de spliterwten in een keukenmachine samen met de walnoten, uien, knoflook en olijfolie. Doe de spliterwten-moes in een kommetje en roer er nu de kwark of Griekse yoghurt doorheen. Breng de dipsaus op smaak door (veel) peper en een beetje zout en het citroensap toe te voegen. Zet de dipsaus nog even in de koelkast dan is deze zeer lekker met zacht geroosterd brood wat nog een beetje warm is.
Ik heb hem ook getest met rauwe wortel en bloemkoolroosjes omdat het originele recept de dubbele hoeveelheid aangaf en wij er wel 3 dagen van kunnen eten :-)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten